torsdag, 14 juni 2018 08:34

AR, AI & IoT: Den Digitale Bygning anno 2025

 

 

 

 

Tekst: Stine Maria Larsen

Augmented reality (AR), artificial intelligence (AI), voice recognition, smart cities og Internet of Things (IoT); Der sker meget på den digitale front. Men hvad betyder disse begreber egentlig og hvilke muligheder skaber de? Jeg slipper fantasien løs og kaster lys over hvordan Den Digitale Bygning kan komme til at se ud i 2025. 

En ny museumsoplevelse

augmented reality 1200x675

Augmented reality (AR): ”Modifikation af et virkeligt miljø ved tilsætning af lyd, visuelle elementer eller andre sensoriske stimuli.”(Oversat fra engelsk fra www.investopedia.com).

Forestil dig, at du går ind på et historisk museum. Ved museets entré bliver du mødt af en medarbejder, der spørger til dit sprog. Du taler dansk, så hun giver dig et armbånd med et lille dansk flag på og fortæller dig at du kan slå lyden fra hvis du vil. Ved første samling af våbenskjold stopper du op under en lydbruser i loftet, som fortæller om de forskellige familier, våbenskjoldene tilhører. Du går herefter videre og stopper op ved en stor hest. Pludselig dukker en person i brynje og hjelm op ud af den blå luft som en kegle af lys fra loftet. Personen præsenterer sig selv som en ridder fra gamle dage og fortæller om sit liv. Personen er ikke rigtigt til stede, men bliver vist digitalt og taler dit sprog, udløst af sensorerne i dit armbånd. Flere personer og rekvisitter kommer til syne på din vej gennem museet, som et teaterstykke på gennemsigtige skærme, der understøtter læringen og forståelsen af de udstillede historiske værdigenstande. Det er slut med store hørebøffer, qr-koder og downloads af podcasts for at få en malende fortælling - augmented reality er kommet for at blive.

Lille skærm på væggen der, hvor er mødet i bygningen her?

Det vil ikke undre mig, hvis man i 2025 (eller langt, langt før) kan få vejvisning af en bygning. Kombinér den typiske vejvisningsskærm, som man finder i ethvert storcenter med lysstriber i gulvet og sensorer, der registrer hvor langt du er nået, og du har en foolproof måde at vise gæster på rette vej.

AI mand 1200x675

Artificial intelligence (AI): ”En gren af datalogi, der beskæftiger sig med simuleringen af intelligent adfærd i computere.”(Oversat fra engelsk fra www.forbes.com).

For nylig var jeg inde i en fotoautomat, hvor en venlig ”kvinde” talte mig igennem processen at få taget et pasfoto. ”Kvinden” vidste selvfølgelig at jeg var inde i automaten eftersom jeg havde trykket på en knap lige forinden hun talte, men tænk, hvis det slet ikke var nødvendigt? Tænk hvis denne automat kunne fornemme at jeg gik ind og sagde hej til mig. Tænk hvis hun kunne svare mig og guide mig. Tænk hvis hun kunne se om jeg havde hår ned i ansigtet, og dermed ikke opfyldte kravene til pasfoto, eller hvis baggrunden var for mørk. 

Teknologien er der allerede! Kombinationen af voice recognition og artificial intelligence (AI) gør, at Siri i iPhonen er i stand til at forstå det meste af det du siger og kan svare, og sensorer bruges allerede til at tænde og slukke lys. Så det er bare et spørgsmål om at kombinere teknologierne på nye, brugbare måder. 

En uvirkelig virkelighed på kontoret

Det åbne kontormiljø giver folk mulighed for at samarbejde, samt føle at de er en del af et fællesskab og være kreative, men for mange af denne type indretning virker forstyrrende. På mange kontorer ender man ud med at alle sidder med høj musik i ørerne dagen lang – hvilket måske fungerer perfekt for nogen, men er en belastende situation for andre. Men hvad hvis man kunne kombinere det bedste fra det opdelte kontor med den åbne model? 

Forestil dig en kontorplads med glasvægge rundt om dig, dekoreret med planter eller behagelige billeder, der bevæger sig i takt til musikken, du har sat på. En enkelt vigtig og brugbar post-it svæver tilsyneladende i den fri luft foran dig. Alle uvelkomne lyde er lukket ude. Du bliver mindet om dit næste møde af en behagelig kvindestemme, og idét du går ud af din kontorboks, sværmer det med liv og larm. Du er opladet og har fået dig en god times koncentreret arbejde gjort, og er nu veludhvilet til dagens møder.

Hvordan er dette muligt, tænker du nok? Forestil dig at dine glasvægge er skærme, hvorpå du bestemmer indholdet. Hvis du føler at forbigående kollegaer forstyrrer dig i dit koncentrationstunge arbejde, sætter du bare skærmen til at indelukke dig i højt græs. Skærmenes indhold, tempo og farve kan sættes op til at stimulere baseret på type af arbejde eller tid på dagen. Du kan swipe vigtige noter op på dine glasvægge, sådan at kun dem du skal bruge i stående stund er at finde på væggene omkring dig. Om du har brug for helt ro og visuelt minimale vægge eller har lyst til høj musik og alle dine noter, så er resultatet en optimal arbejdssituation som er fleksibel og skræddersyet til lige netop dig. 

Den Intelligente Bygning

Der, hvor Den Digitale Bygning virkelig kommer til at ”shine”, er, når Internet of Things (IoT) træder til.

smart fridge 1200x675

Internet of Things (IoT): ”et netværk af alle elektroniske enheder, i stand til at indsamle og dele data via sensorer”(www.iot.dk). 

Du har måske hørt om køleskabet, der ved hvornår din mælk løber ud og fortæller dig hvornår du skal købe en ny? Eller om termostaten, der altid regulerer den perfekte temperatur i dit hjem? Eller måske har du hørt om smarte løsninger, hvor du kan starte robotstøvsugeren hjemme i din lejlighed fra din mobil, mens du sidder på arbejdet? Disse eksempler er bare tippen af isbjerget. Undersøger man Internet of Things nærmere støder man utvivlsomt på begrebet ”smart city”.

smart cities IOT 1200x675

Smart City: ”En smart by er en kommune, der bruger informations- og kommunikationsteknologier til at øge driftseffektiviteten, dele information med offentligheden og forbedre både kvaliteten af de offentlige tjenester og borgernes velfærd.” (oversat fra engelsk fra www.internetofthingsagenda.techtarget.com).

Som det fremgår af definitionen ovenfor, så kan smart cities gøre gavn på en meget stor skala, bl.a. sikkerhedsmæssigt og miljømæssigt. Et eksempel på et miljøfokuseret smart city projekt kan være gadelamper, der kun tænder når der er bevægelse i området – altså spares der energi, når området er tomt for mennesker. 

På samme måde kan din virksomhed bruge Internet of Things til at optimere forskellige aspekter af hverdagen. Tænk hvis kantinen på din arbejdsplads altid får af vide præcis hvor meget mad de skal lave hver dag, baseret på hvor mange medarbejdere der er til stede til frokost via deres kalendere, så man dermed mindsker madspild. Tænk hvis dit varelager aldrig nåede at løbe tør, fordi du havde en løsning, der altid vidste hvor meget der lå på hylderne, hvornår der typisk bliver solgt store mængder af specifikke produkter og hvor længe i forvejen der skulle bestilles nye. Tænk hvis det aldrig var nødvendigt at tjekke hele etagen for kollegaer, før man kunne sætte alarmen til når man gik hjem.

2025

Der er mange, mange muligheder indenfor Den Digitale Bygning, og nye teknologier kan med fordel bruges til at forbedre vores allesammens hverdag og fremtid. Dog skal man ikke glemme de ricisi, der er forbundet med mange af disse teknologier. Især Internet of Things står overfor store udfordringer, når det kommer til sikring af data, men lige netop dette forventer jeg også en stigende fokus på, som blandt andet ses ved implementeringen af persondataforordningen. 

Alligevel er jeg fortrøstningsfuld og mest af alt optimistisk overfor fremtidens muligheder. Mon ikke vi kan gøre verden til et smukkere, sjovere, mere sikkert, mere brugbart og alt i alt bare et bedre sted at være i 2025? Det tror jeg.